Flaširana voda sadrži preko 20.000 potencijalno opasnih kemikalija

Ako mislite da je flaširana voda puno bolji izbor od vode iz pipe, daleki ste od istine.

Najnovije studije iz Njemačke pokazuju da osim već poznatog BPA (bisfenola A), flaširana voda može sadržati i preko 20.000 drugih otrovnih kemikalija.

Među njima je i dietilheksil fumarat (DEHF) – kemikalija koja ometa rad ljudskog hormonalnog sustava.

Do otkrića su došli Martin Wagner i njegov kolega Jorg Oehlmann sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu, zajedno s timom istraživača s Njemačkog Federalnog Instituta za hidrologiju.

Koristeći najnovije tehnologije proučavali su 18 vrsta flaširane vode na prisutnost kemikalija koje ometaju rad endokrinog sustava (EDC).

U testiranoj vodi identificirali su više od 24.520 različitih kemikalija.

Među svim kemikalijama, znanstvenike je najviše zabrinula prisutnost  DEHF-a – kemikalije koja se koristi za poboljšanje fleksibilnosti plastičnih boca.

Ustanovljeno je da je upravo ona izazvala najveću anti-estrogensku aktivnost, što je veoma zabrinjavajuće.

Ostale kemikalije u tragovima također su pokazale antagonističku aktivnost, što znači da i one remete rad hormonalnog sustava.

Objavljena studija objašnjava da je 13 od 18 testiranih vrsta vode pokazalo značajnu anti-estrogensku aktivnost.

Za 16 od 18 uzoraka ustanovljeno da blokiraju androgene receptore u tijelu za zapanjujućih 90 posto.


Plastične boce nisu sigurne za upotrebu


U flaširanoj vodi pronađeno je nekoliko tisuća kemikalija štetnih za naš hormonalni sustav, što znači da plastika uopće nije sigurna za upotrebu (na što već odavno upozoravamo).

Očito je da DEHF nije jedina kemikalija koja uzrokuje značajnu štetu endokrinom sustavu, s obzirom na to da tim ovu kemikaliju nije mogao označiti kao posebno anti-androgensku.

To sugerira da postoji i neka druga kemikalija ili kombinacija kemikalija, koje se otpuštaju u flaširanu vodu iz plastike i ometaju rad naših hormona.

„Korištenjem autentičnih metoda, potvrdili smo identitet i biološku aktivnost DEHF-a i dodatnih izomera dioktil fumarata i maleata“ – izvijestili su istraživači.

„S obzirom na to da je DEHF anti-estrogenska, ali ne i anti-androgenska supstanca, zaključili smo da postoji dodatna, još neidentificirana kemikalija koja mora doprinositi antagonističkom učinku flaširane vode“.

Nakon ovih revolucionarnih otkrića možemo zaključiti da su potrebna daljnja istraživanja kemikalija koje se otpuštaju iz plastike u našu hranu i vodu, razmjera tog problema i njihovog utjecaja na naše zdravlje.

S obzirom na to da vladine agencije sigurno se neće zainteresirati za ovakva istraživanja, neovisna znanost će jednostavno sama morati preuzeti tu ulogu.

"Ovo je tek početak identifikacije spojeva koji se nalaze u ambalažnim materijalima, a ometaju endokrini sustav.“ kaže Bruce Blumberg sa sveučilišta Kalifornije.

Dodaje, da će ovaj tip analize biti jako važan za naše buduće razumijevanje kojim smo to kemikalijama rutinski izloženi i koje od njih predstavljaju opasnost za naš hormonalni sustav.

U međuvremenu, preporučujemo da izbjegavajte plastičnu ambalažu koliko god je to moguće. Umjesto plastičnih, koristite staklene bočice za vodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15% popusta
Poklon uz narudžbu
10% popusta
Poklon uz narudžbu
12% popusta
Poklon uz narudžbu
Nema popusta
Poklon uz narudžbu
Malo je falilo!
15% popusta
Iskoristi priliku i osvoji nagradu!
Unesi svoju email adresu i zavrti kolo. To je tvoja šansa da osvojiš vrijednu nagradu
Naša pravila:
  • Samo jedna igra po korisniku