Šokantno – zatrovanost bisfenolom A je sada dosegla 100 posto

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Environmental Science&Technology potpuno razotkriva vladinu laž da kemikalija iz plastike bisfenol-A (BPA) nije štetna niti trajna u ljudima.

Najnovija procjena fetalne izloženosti BPA-u zaključila je da 100% mlađe i nerođene djece u tijelu imaju BPA koji cirkulira njihovim krvotokom, što ukazuje na univerzalnu zatrovanost ovim sveprisutnim toksinom.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da se nakon izlaganja BPA-u on u potpunosti metabolizira u jetri te ga to čini neškodljivim.

No, stvarna znanost otkriva sasvim suprotnu situaciju – BPA obično završi cirkulirajući u aktivnom obliku diljem krvotoka.

I ne samo to –  kemikalija se manifestira u više toksičnih oblika, što je još jedno šokantno otkriće omogućeno korištenjem najnovijih laboratorijskih tehnika.

Za novo istraživanje, u San Franciscu su uzeti uzorci pupčanih vrpci od 85 potpuno razvijenih beba, te su testirani na BPA.

Otkriveno je da uzorci sadrže BPA u aktivnom obliku, kao i različite BPA metabolite.

U tri uzorka su otkrivene najviše razine općenito ikad izmjerene u krvnim nalazima fetusa.

I po prvi puta ikad, BPA sulfat – metabolit aktivnog BPA –  je također pronađen u uzorcima krvi, što je jako iznenadilo istraživače.

„Naši nalazi iz istraživanja stanovništva upućuju na univerzalnu fetalnu izloženost BPA-u . U nekim slučajevima razine BPA su vrlo visoke. Imamo dokaze o detektabilnom BPA-u u fetusima u drugom tromjesečju.“ – tvrde istraživači.


BPA vrlo vjerojatno odgovoran za epidemiju neuroloških i hormonalnih problema u djece


Razlog zbog kojeg biste trebali biti uznemireni jest da je BPA u aktivnom obliku jaka estrogenska supstanca.

Također ova kemikalija može uzrokovati ozbiljna neurološka oštećenja i probleme u ponašanju, djelomično kod male djece i izričito kod mladih dječaka, što je znanstveno potvrđeno.

Estrogenska priroda BPA-a može ozbiljno poremetiti endokrini sustav, potencijalno uzrokovati nisku razinu testosterona i druge hormonalne neravnoteže.

Što se tiče ove zadnje studije, prva je takve vrste u kojoj su testirani uzorci pupkovine tijekom drugog tromjesečja trudnoće na BPA.

Prethodne studije gledale su nalaze krvi trudnica, posteljicu i krv iz pupkovine, te i u njima našle visoke postotke BPA-a.

No, ova studija je otišla korak dalje, dokazujući da je BPA zaista prisutan u ljudskoj krvi, te da nije rezultat pogrešaka u testovima ili vanjske kontaminacije.

„Ovi rezultati trebali bi proći dug put prema razbijanju mita da je sav BPA u ljudskoj krvi rezultat slučajne kontaminacije tijekom uzimanja uzoraka“ rekla je Laura Vandenberg, znanstvenica sa Sveučilišta Massachusetts u Amherstu. "Tvrdnje da je za visoke razine BPA u uzorcima krvi odgovorna kontaminacija u laboratoriju su smiješne".

S obzirom na to da znamo da BPA postoji u različitim aktivnim oblicima unutar tijela, te da može biti upijen direktno preko kože, dugoročne implikacije u zdravlje budućih generacija su zastrašujuće.

Prepoznajući ovo, mnogi stručnjaci danas traže potpunu zabranu BPA, koji se još uvijek dodaje u ambalažu za hranu i pića, bočice za djecu i niz drugih potrošačkih proizvoda s kojima milijuni ljudi dolaze u kontakt svaki dan.

"Sveukupno gledano, najnovija otkrića upućuju na ozbiljnu izloženost fetusa BPA-u tijekom njegovog razvoja. Postoji potreba za točnom procjenom izloženosti ovoj opasnoj kemikaliji tijekom trudnoće“ – dodali su autori originalne studije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *